google-site-verification=BGrTPBzbARRMNjiFX9At7oxZ61nQLT4rxAeSKmFILYg
top of page

Miért ivarzik ivartalanítás után a nőstény macska?

Sikertelen ivartalanítás? Nőstény macska "újra" ivartalanítás?


Nőstény macskáknál időnként előfordul, hogy ivarzás tüneteit mutatja az ivartalanító műtét után.

Ennek oka lehet visszamaradt petefészek darab, ami továbbra is hormont termel és ivarzási tüneteket eredményez. (ovarian-remnant syndrome)


Az Anti-Müllerian Hormon vizsgálatával (a teszt érzékenysége és megbízhatósága 100%-os) vérből lehet megállapítani, hogy hormonálisan valóban aktív -e az állat.


Az esetek legnagyobb részében a visszamaradt sejtek továbbra is a petefészek felfüggesztő szalagon vannak, sokszor jól láthatóak a laparoszkópos kamera képen.

Szabad szemmel viszont nem (illetve alig) láthatóak, így könnyen előfordulhat hogy az állatot újra megműtik a hagyományos nyitott hasűri sebészettel és mégsem tudják elvégezni a korrekciót.

Emiatt a korrekcióra a laparoszkópos eljárás választása az ésszerűbb.


Amennyiben a laparoszkópos felkeresés során sem látszik gyanús képlet, akkor a lehető legnagyobb biztonsági sávval kimetszük a petefészek szalagmaradványokat. Ebben a kimetszett szövetben szinte biztosan benne lesz a petefészek maradvány ami a problémát okozta.


A hagyományos eljárással nem lehet olyan mértékű kimetszést végrehajtani mint amilyenre a laparoszkópos technológia képes.


Mivel a maradvány szinte mindig ugyanott van, ezért a hormon mérést legtöbbször kihagyják és annak árának nagyjából a felét inkább kórszövettani vizsgálatra fordítják amelynek során a laparoszkóppal kimetszett szövetet vizsgálják, így felfedezve a petefészek sejteket és ezzel bizonyítva a laparoszkópos műtét sikeres voltát.

Mindezzel együtt, a legjobb eljárási sorrend első lépésként részeltes kórelőzmény felvétellel egybekötött szakszerű vizsgálat ill. konzultációt követő hormon mérés lenne, hogy ne végezzünk el feleslegesen egy műtétet.


Olykor a műtét előtti vizsgálódás során kiderül, hogy valójában nem hormonális aktivításból fakadnak az ivarzásra kísértetiesen hasonlító tünetek, azaz a korábbi ivartalanító eljárás sikeres volt


nőstény macska ivartalanítás, laparoszkópos ivartalanítás
nőstény macska ivartalanítás

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page